Hoppa till innehåll

Svindlarprästen

  • av

Aleksander Motturi

I maj 2006 stod det i Aftonbladet: ”Kvinnor föll för hans charm och blev av med allt de ägde. Biskopar och direktörer svindlades på miljoner.”

En man som kallar sig John Peter Daniels har deporterats från Hongkong till Indien, hans förmodade hemland. Han är sjuk, har inte lång tid kvar att leva. På ett sätt är han hemma överallt och ingenstans, som om platsen för hans hem saknar namn. Han talar många språk, gujarati, katchi, engelska, swahili, svenska, finska, spanska och tyska, men har inget äkta pass. Han förefaller lika väl bevandrad i kristendomen och islam som i världspolitiken, men har ingen formell utbildning. Ingen kommer till hans begravning på St. James kyrkogård i Baroda.

Aleksander Motturi har med romanens hjälp spårat upp sin far, han som en dag övergav sin hustru och sina barn för att helt enkelt försvinna. Gå upp i rök. Bara för att återkomma i en svindlarhärva som blir förstasidesnyheter i alla svenska kvällstidningar.

Så vem var mannen som påstås ligga begravd på St. James kyrkogård i Baroda? Han som gick under många namn i livet men som dog som John Peter Daniels? Är han ens död? Eller är också döden någonting som han fingerar för att kunna fortsätta med bedrägerierna?

Aleksander Motturis mångbottnade roman följer dels en man vars hela tillvaro byggde på en märklig blandning av fullständig uppriktighet och lurendrejeri, dels på dem som levde i hans närhet, familjen som i alla år pendlat mellan att försöka förstå, att dra ett streck över det som hänt, att förlåta, börja om på nytt och att slutgiltigt och en gång för alla ta avstånd från honom.

Pressklipp

  • Svindlarprästen är ett färgstarkt porträtt av en släkt, en noggrann obduktion av ett brott, men också mer än så. Boken är en intelligent, andlöst spännande berättelse om Östafrikas moderna historia. Kolonialismens verkningar skildras genom prismat av ett komplext öde – och plötsligt ser man Nigeriabreven i ett annat ljus. Kan det vara så att svindlaren avstår från att vandra på den rätta vägen i en akt av självuppoffring? Att han eller hon erbjuder sig själv som en spegel åt vårt mörker? Tar emot våra pengar som en hemlig lösen som befriar oss från en skuld som är större än vi någonsin kan förstå?Tanken svindlar.”
  • Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet
  • Jag är säker på att Motturi skrivit en av höstens märkligaste och mest intressanta böcker
  • Ann Heberlein, SydsvenskanF
  • För fler recensioner se Norstedts hemsida